0012.jpg


Taal / Sprache / Language:
Ed’s Garten Bahn nieuws
Klik hier voor een korte introductievideo van Ed’s Garten Bahn
Ed’s Garten Bahn Newsletter

Taal/Sprache/Language

Ed’s Garten Bahn on Facebook

SuperWebTricks Loading...

Ed’s Garten Bahn

Over Ed…

Op mijn 5e verjaardag kreeg ik mijn eerste trein. Een beginset van Marklin met de bekende 3-assige stoomlok, een kipwagentje en een lage bakwagen. Het virus is daarna nooit weggegaan.

In 1994 ben ik overgestapt op LGB. Het formaat van de modellen in combinatie met het feit dat je buiten kan rijden sprak me enorm aan. De verzameling groeide snel en in alle richtingen. Duits materieel reed samen met Oosterijks en Zwitsers, grenzen waren er niet.

In 2006 waren we op vakantie in Zwitserland. In Brig zag ik de FO Balkonlok en besloot ik dit model voor mijzelf te gaan bouwen. In hetzelfde jaar ging LGB failliet en begon er een periode van ‘treinen-droogte’: er was niet veel meer te krijgen dus zelfbouw was het devies.

Na de FO lok kwam er een model van de RhB Ge 4/6, ook in messing. Steeds meer mensen begonnen te vragen of ik voor hen ook een model wilde bouwen en toen ik bezig was met de RhB Be 4/4 werd de vraag zo veel gesteld dat ik begon na te denken over een stap in de richting van een bedrijfje. Geholpen door de economische situatie is eind 2012 de stap gezet om het bouwen van treinen professioneel op te zetten.

Het streven is om kleine series te bouwen in schaal 1: 22,5, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technieken. Alle modellen worden eerst virtueel gebouwd als computermodel voordat de diverse onderdelen besteld worden. Door het gebruik van de computer is er een grote vrijheid bij de modellen. Een voorbeeld is b.v. de Be 4/4, welke geleverd wordt met ronde of rechte koplampen. Daarnaast is er de vrijheid van nummerkeuze en kleurenschema.

De modellen zijn precies op schaal 1:22,5. Dit houdt in dat ze langer en breder zijn dan de modellen van LGB. Ter vergelijking: een LGB personenwagon (3067) is 103 mm breed, een Be 4/4 is 115 mm. Door de lengte is het rijden door R1 niet mogelijk (tenzij anders vermeld). De voorkeur is R3, in R5 komen de modellen echt tot hun recht.

Voorstellen voor een specifiek model worden altijd op prijs gesteld. Wij willen graag de niche opvullen en laten de grote series met kleurvarianten graag over aan de bekende producenten.